The American Dream
De American Dream is het Amerikaanse ideaal van vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Een ideaal waarin eenieder die bereid is hard te werken de top kan bereiken. Grote aantallen immigranten reisden naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Onder die immigranten waren ook grote groepen Ieren, die overigens grotendeels de grote schepen bouwden die de grote oceaan overstaken richting het beloofde land. Iedere keer als zon schiep de haven verliet speelde een blazerskapel het lied Danny boy, later ook bekend geworden onder de naam Londenairy air. Omdat water geluid heel ver kan dragen, konden de uitvarenden dan nog heel lang de klanken van het lied horen, die hen over de golven begeleidden naar het onbekende.
De eerste liederen die in Amerika ontstaan zijn vallen onder de zogenoemde Appalachian songs, waarvan Black is the color of my true loves hair een van de oudste en beroemdste liederen uit het oude Amerika is geworden. De kolonisatie bracht ook de slavernij met zich mee, en de slaven brachten op hun beurt hun eigen muziek mee. Zo zijn er in Amerika een enorme hoeveelheid spirituals ontstaan die van grote invloed zijn geweest op de Amerikaanse muziekcultuur. Ook de componist Copland heeft zich uitvoerig bezig gehouden met de kolonisatie, een periode die hem zeer intrigeerde. Al op jonge leeftijd componeerde hij zijn 4 motetten voor koor a capella. Daarin hoor je al heel duidelijk een stijl ontstaan die later uniek zal worden voor de Amerikaanse koormuziek. Samuel Barber is een van de belangrijkste en invloedrijke componisten gebleken, en zijn enorme repertoire wordt tot op de dag van vandaag overal ter wereld uitgevoerd. Hij schreef een groot aantal werken voor koor die minder bekend zijn geworden onder het grote publiek, maar die zeer de moeite waard zijn om uit te voeren. In zijn Reincarnations grijpt Barber terug op teksten die rechtstreeks uit het Gaelic komen, de oude Keltische Ierse taal. Daaruit blijkt ook maar weer dat de invloed van de Ierse bevolking voor het ontstaan van Amerika zeer groot is geweest. Daarnaast nestelde de muziek van Barber zich zo in de ziel van de Amerikaanse muziekcultuur, dat zijn invloed tot op de dag van vandaag nog hoorbaar is bij hedendaagse Amerikaanse componisten.
De tweede helft van het programma concentreert zich op Amerikaanse componisten van nu, die de American Dream nu leven. Ze werken heel hard om de koormuziek weer nieuwe energie en input te geven. Sommige van hen zijn net als de vroege immigranten naar Amerika verhuisd om hun dromen waar te maken en anderen zijn in Amerika geboren. Met componisten zoals Lauridsen, Gjeilo en Whitacre is er een nieuwe koorstijl ontstaan met grote invloeden van filmmuziek, popmuziek en de daarbij behorende stijlkenmerken. Deze componisten spreken een compleet nieuwe generatie aan, die dankzij hun muziek in aanraking komt met de wondere wereld van de prachtige koormuziek.
Programma
   The American Dream
1) Irish Traditional - Danny Boy 2) Southern Appalachian Folksong/arr. Bob Chillcot     - Black is the color of my true loves hair 3) American spiritual/arr. Bob Chilcott - Steal Away 4) Aaron Copland     - Have mercy on us, o my Lord     - Sing ye praises to our King 5) Samuel Barber     Reincarnations     - Mary Hynes     - Anthony O Daly     - The Coolin 6) David Childs - Do not go gentle 7) David Lang - Again 8) Philip Glass     Three songs for a capella choir     - There are some men     - Quand Les Hommes Vivrons Damour     - Pierre de Soleil 9) Morten Lauridsen - O nata lux 10) Ola Gjeilo - Northen Lights 11) Eric Whitacre - Sleep |
Concerten
zo 11 juni 2017 15:00 u 15,= of ( 12,50 met CJP/65+/U-Pas) |
Schoolstraat 5, Vleuten(Utrecht) |
Torenpleinkerk |
zo 25 juni 2017 15:30 u 15,= of ( 12,50 met CJP/65+/U-Pas) |
Koog 30, Zuid Scharwoude |
Koogerkerk |
Reserveringen
Stuur daarvoor een e-mail naar reserveringen@monteverdikamerkoor.nl.
Vermeld in uw bericht:
Welk concert u wil bezoeken,
het aantal kaarten dat u wil reserveren,
en of u een kortingspas bezit,
en uw naam, telefoonnummer, woonplaats